Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami: \(z= \frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9}\) , \(\frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9} =1\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Wprowadzam współrzędne \(r\) i \(\varphi\) takie, że:
\(\begin{cases}x=4r\cos\varphi\\y=3r\sin\varphi \end{cases}\)
Jakobian tego przekształcenia \(|J|= \begin{vmatrix}4\cos\varphi & -4r\sin\varphi \\3\sin\varphi & 3r\cos\varphi\end{vmatrix}=12r\)
Równanie \(z=\frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9}\) przyjmie postać \(z=r^2\)
natomiast \(\frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9}=1 \iff r^2=1\)
Zakresy zmienności to
\(\begin{cases} 0\le z\le r^2\\ 0\le r \le 1 \\0\le \varphi \le 2\pi\end{cases}\), a objętość tego to
\[|V|=\int_{0}^{2\pi}d\varphi \int_{0}^{1}dr \int_{0}^{r^2} |J|dz= \int_{0}^{2\pi}d\varphi \int_{0}^{1}dr \int_{0}^{r^2} 12rdz=24\pi \int_{0}^{1}r^3dr=6\pi\] Extra:
\(\begin{cases}x=4r\cos\varphi\\y=3r\sin\varphi \end{cases}\)
Jakobian tego przekształcenia \(|J|= \begin{vmatrix}4\cos\varphi & -4r\sin\varphi \\3\sin\varphi & 3r\cos\varphi\end{vmatrix}=12r\)
Równanie \(z=\frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9}\) przyjmie postać \(z=r^2\)
natomiast \(\frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9}=1 \iff r^2=1\)
Zakresy zmienności to
\(\begin{cases} 0\le z\le r^2\\ 0\le r \le 1 \\0\le \varphi \le 2\pi\end{cases}\), a objętość tego to
\[|V|=\int_{0}^{2\pi}d\varphi \int_{0}^{1}dr \int_{0}^{r^2} |J|dz= \int_{0}^{2\pi}d\varphi \int_{0}^{1}dr \int_{0}^{r^2} 12rdz=24\pi \int_{0}^{1}r^3dr=6\pi\] Extra: