pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole

Post autor: enta »

jak policzyć pole pomiędzy liniami:
\(y= \frac{1}{2} x, y=x^{-2}, y=0, x=-2, x=-1 ?\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: pole

Post autor: panb »

ilustracja.png
ilustracja.png (24.75 KiB) Przejrzano 934 razy
A jak widzisz obrazek (i ten obszar), to dasz radę?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: pole

Post autor: korki_fizyka »

enta pisze:jak policzyć pole pomiędzy liniami:
\(y= \frac{1}{2} x, y=x^{-2}, y=0, x=-2, x=-1 ?\)
całkując :?: P = 1,25

PS. podanie piątej linii y = 0 jest zbędne i tylko zaciemnia problem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ