Obliczenie objętości za pomocą całki podwójnej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Obliczenie objętości za pomocą całki podwójnej

Post autor: Janek9003 »

\(z=\sqrt{x^2+y^2}\)
\(z=\sqrt{2-x^2-y^2}\)
Po naszkicowaniu wychodzi odwrócony stożek z fragmentem kuli w podstawie. Wychodzą mi potem całki nieelementarne, a nie mam w tym momencie wiedzy jak je rozwiązać. I właśnie moje pytanie brzmi czy faktycznie takie coś wychodzi czy po prostu źle liczę.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Po przejściu na współrzędne biegunowe dostajemy
\(V= \int_{0}^{2\pi} \int_{0}^{1} \left( \sqrt{2-r^2}-r \right)rdr= \frac{4}{3}( \sqrt{2}-1)\pi\)
wynik z Wolframa
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Janek9003 »

Dobra znalazłem gdzie mam błąd, nie mam więcej pytań.
ODPOWIEDZ