Całka podwójna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 paź 2018, 20:57
Całka podwójna
Oblicz całke \(\int\!\!\!\int_{D}ydxdy\), gdzie \(D= {(x,y): y \ge 0, x^{2}+y^{2} \le 2x}\)
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Całka podwójna
Stosujemy standardowe współrzędne biegunowe i otrzymujemy:
\(\int\!\!\!\int_D ydxdy = \int_0^\pi d\phi\int_0^{2cos\phi}\rho^2 sin\phi d\rho\)
Dalej liczysz jak zwykłą iterowaną całkę podwójną.
Chociaż wiem, że ta metoda może się wydać kontrowersyjna, u nas na Politechnice Śląskiej profesor uczył, że takie triki są dozwolone.
\(\int\!\!\!\int_D ydxdy = \int_0^\pi d\phi\int_0^{2cos\phi}\rho^2 sin\phi d\rho\)
Dalej liczysz jak zwykłą iterowaną całkę podwójną.
Chociaż wiem, że ta metoda może się wydać kontrowersyjna, u nas na Politechnice Śląskiej profesor uczył, że takie triki są dozwolone.