pole figury

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

pole figury

Post autor: alanowakk »

Obliczyć pole figury ograniczonej liniami:
\(y=ln(2x), y= \frac{1}{2}-x, x=e^3\)

Proszę o pomoc w utworzeniu całki i określenie przedziału całkowania
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

narysuj wszystkie trzy wykresy, policz punkty przecięcia
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: pole figury

Post autor: alanowakk »

czy całka tak będzie wyglądać?
\(\int_{1/2}^{e^3}( ln(2x)- \frac{1}{2}+x ) dx\)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

czy całka tak będzie wyglądać?
\(\int_{1/2}^{e^3}( ln(2x)- \frac{1}{2}+x ) dx\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak.

............
ODPOWIEDZ