Zbadać stabilność układu(Kryterium Hurwitza)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matekpl96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 kwie 2019, 13:56
Płeć:

Zbadać stabilność układu(Kryterium Hurwitza)

Post autor: matekpl96 »

Transmitancja układu zamkniętego wynosi
G(s)=x^3+3/x^3+3x^2+15x+21

Zbadaj stabilność układu. Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem

a0=21
a1=15
a2=3
a3=1

Macierz
a2 a0 0 3 21 0
a3 a1 0 = 1 15 0
0 a2 a0 0 3 21

=3*15*21+21*0*0+0*1*3-0*15*0-3*0*3-21*1*21=504
3>0
3 21
>0
1 15

Układ stabilny.
ODPOWIEDZ