objętość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

objętość

Post autor: alanowakk »

obliczyć objętość brył ograniczonych podanymi powierzchniami
\(x^2+y^2-2y=0, z=x^2+y^2, z=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Obszar całkowania:

\(\begin{cases} -1<x<1\\
1- \sqrt{1-x^2}<y< 1+ \sqrt{1-x^2}\\
0<z<x^2+y^2 \end{cases}\)


Można przejść na współrzędne cylindryczne.
ODPOWIEDZ