przedziały całkowania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
przedziały całkowania
jak będą przedziały całkowania dla tych całek?
a) \(\int \int (x^2-xy) dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; y \ge x, y \le 3x-x^2}\)
b) \(\int \int (3x-2y) dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; x^2+y^2 \le 1}\)
c)\(\int \int (xy) dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; y \le 6- x, y \ge \sqrt{x} x \ge 0 }\)
d) \(\int \int y dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; x \le arcsiny , y \le \frac{1}{ \sqrt{2} } , x \ge 0 }\)
a) \(\int \int (x^2-xy) dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; y \ge x, y \le 3x-x^2}\)
b) \(\int \int (3x-2y) dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; x^2+y^2 \le 1}\)
c)\(\int \int (xy) dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; y \le 6- x, y \ge \sqrt{x} x \ge 0 }\)
d) \(\int \int y dxdy\) \(D={(x,y) \in R^2; x \le arcsiny , y \le \frac{1}{ \sqrt{2} } , x \ge 0 }\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: przedziały całkowania
a) Sporządź sobie wykresy oby obszarów i zaraz zobaczysz jakie są przedziały całkowania
\(0\le x \le 2,\quad x \le y \le 3x-x^2\)
Oczywiście to zero i tę dwójkę trzeba policzyć rozwiązując równanie \(x=3x-x^2\)
i przedziały całkowania: Oczywiście to zero i tę dwójkę trzeba policzyć rozwiązując równanie \(x=3x-x^2\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re:
... do punktu przecięcia prostej \(y= \frac{1}{ \sqrt{2} }\) z krzywą \(y=\sin x\) (oczywiście wszystko w zakresie \(\left[0, \frac{\pi}{2} \right]\)).lolipop692 pisze:Dzięki, ale w podpunkcie d dla x będzie od 0 ale do ilu? I co z y?
A y? Od sinusa do pierwiastka ... jeśli wiesz co mam na myśli.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re:
Tak, policz tę całkę podwójną zgodnie z regułami:lolipop692 pisze:Oraz mam pytanie jak mam policzyć te całki to wystarczy że wpisze tylko te przedziały całkowania i policzę np
\(\int_{0}^{2} \int_{x}^{3x-x^2} (x^2-xy)dydx?\)
najpierw
- \(\int_{x}^{3x-x^2}(x^2-xy)dy=- \frac{1}{2}x^3(x-2)^2\)
- \(- \frac{1}{2} \int_{0}^{2}x^3(x-2)^2dx=- \frac{8}{15}\)