obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:

Post autor: peresbmw »

obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:|

a)\(x^2+y^2-2y=0\), \(x^2+y^2-4y=0\)

b)x+y=4, x+y=8, x-3y=0, x-3y=5


w a) wyznaczyłem, że
\(x^2+(y-1)^2=2\) oraz \(x^2+(y-2)^2=4\)
ale nie wiem co dalej
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:

Post autor: radagast »

peresbmw pisze:obliczyć pola obszarów ograniczonych krzywymi:|

b)x+y=4, x+y=8, x-3y=0, x-3y=5
to jest równoległobok :
ScreenHunter_655.jpg
ScreenHunter_655.jpg (10.66 KiB) Przejrzano 992 razy
czyli rozpięty na wektorach \(\left[3,1 \right];\left[ \frac{5}{4} ,-\frac{5}{4} \right]\)
No to jego pole wynosi \(\begin{vmatrix}det \begin{vmatrix} 3&\frac{5}{4}\\1&-\frac{5}{4}\end{vmatrix} \end{vmatrix}= \frac{20}{4} =5\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A w pierwszym się pomyliłeś.
Powinno być: \(x^2+(y-1)^2=1\) oraz \(x^2+(y-2)^2=4\)
czyli obrazek jest taki:
ScreenHunter_657.jpg
ScreenHunter_657.jpg (7.59 KiB) Przejrzano 989 razy
I odpowiedź: \(4\pi-\pi=3\pi\)
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

dzięki a co w taki przypadku ?
\(x^2+y^2=2y,\) \(y= \sqrt{3} |x|\)
ODPOWIEDZ