Oblicz całkę podwójną po wskazanym prostokącie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Oblicz całkę podwójną po wskazanym prostokącie
\(\int_{}^{} \int_{}^{} \frac{dxdy}{(x+y+1)^3} , gdzie R=[0,2]x[0,1]\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
No to całkujesz:
\(\iint _R \frac{dxdy}{(x+y+1)^3}= \int_{0}^{2} \left( \int_{0}^{1} \frac{dy}{(x+y+1)^3} \right) dx\)
\(\int_{0}^{1} \frac{dy}{(x+y+1)^3}=- \frac{1}{2} \left[ \frac{1}{(x+y+1)^2}\right] _{y=0}^{y=1} = \frac{1}{2} \left( \frac{1}{(x+1)^2} - \frac{1}{(x+2)^2} \right) =\frac{2x+3}{2(x+1)^2(x+2)^2}\)
i teraz
Odpowiedź: \(\iint _R \frac{dxdy}{(x+y+1)^3}= \frac{5}{24},\quad R=[0,2] \times [0,1]\)
\(\iint _R \frac{dxdy}{(x+y+1)^3}= \int_{0}^{2} \left( \int_{0}^{1} \frac{dy}{(x+y+1)^3} \right) dx\)
\(\int_{0}^{1} \frac{dy}{(x+y+1)^3}=- \frac{1}{2} \left[ \frac{1}{(x+y+1)^2}\right] _{y=0}^{y=1} = \frac{1}{2} \left( \frac{1}{(x+1)^2} - \frac{1}{(x+2)^2} \right) =\frac{2x+3}{2(x+1)^2(x+2)^2}\)
i teraz
- \(\iint _R \frac{dxdy}{(x+y+1)^3}= \frac{1}{2} \int_{0}^{2} \left( \frac{1}{(x+1)^2} - \frac{1}{(x+2)^2} \right) dx\)
Odpowiedź: \(\iint _R \frac{dxdy}{(x+y+1)^3}= \frac{5}{24},\quad R=[0,2] \times [0,1]\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć: