Całkowanie funkcji wymiernych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Całkowanie funkcji wymiernych

Post autor: alanowakk »

a) \(\int_{}^{} \frac{x^4}{x^4-2x+1} dx\)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

proszę o pomoc :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Czy Ty się czasem nie pomyliłaś w przepisywaniu ? Sprawdź. Rozłożenie na czynniki mianownika jest praktycznie niemożliwe :( )
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

poprawnie przepisałam, no właśnie w żaden sposób nie mogłam tego rozłożyć i nie wiem jakim sposobem to policzyć
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

mianownik da się rozłożyć (trochę) (x-1)(x^3+x^2+x-1)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\frac{x^4}{x^4-2x+1}= 1 + \frac{2x -1}{x^4-2x+1}\) a dalej chyba trzeba przejść przez pierwiastki zespolone
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ