Jak obliczyć długość wykresu funkcji x^2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jak obliczyć długość wykresu funkcji x^2
Prosiłbym o pomoc w obliczeniu długości wykresu funkcji x^2 w przedziale od 0 do 3.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Jak obliczyć długość wykresu funkcji x^2
\(\int\sqrt{1+4x^2}dx=\int\frac{1+4x^2}{\sqrt{1+4x^2}}dx=\int\frac{dx}{\sqrt{1+4x^2}}+\int\frac{x^2dx}{\sqrt{1+4x^2}}\)
drugą całkę policzysz przez części
drugą całkę policzysz przez części
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
To już nie myśl.
\(\int \sqrt{1+4x^2}dx= \begin{bmatrix} \text{podstawienie} \\ x= \frac{ \tg t}{2} \So \sqrt{1+4x^2}= \sqrt{1+ \tg ^t}= \frac{1}{ \cos t}\\ dx= \frac{dt}{2 \cos ^2t} \end{bmatrix}= \frac{1}{2} \int \frac{dt}{ \cos ^3t}\)
Ładnie wytłumaczony sposób obliczenia tej całki znajdziesz tutaj.
Ostatecznie po powrocie z podstawienia otrzymasz: \(\int \sqrt{1+4x^2}dx= \frac{1}{2} \sqrt{1+4x^2}+ \frac{1}{4} \log { \left( \sqrt{1+4x^2}+2x\right) } +C\)
\(\int \sqrt{1+4x^2}dx= \begin{bmatrix} \text{podstawienie} \\ x= \frac{ \tg t}{2} \So \sqrt{1+4x^2}= \sqrt{1+ \tg ^t}= \frac{1}{ \cos t}\\ dx= \frac{dt}{2 \cos ^2t} \end{bmatrix}= \frac{1}{2} \int \frac{dt}{ \cos ^3t}\)
Ładnie wytłumaczony sposób obliczenia tej całki znajdziesz tutaj.
Ostatecznie po powrocie z podstawienia otrzymasz: \(\int \sqrt{1+4x^2}dx= \frac{1}{2} \sqrt{1+4x^2}+ \frac{1}{4} \log { \left( \sqrt{1+4x^2}+2x\right) } +C\)