Oblicz:
a). \(\Lim_{x\to 0} (2-e^{\frac{1}{x} })\)
b). \(\Lim_{x\to 4} e^{\frac{2}{x-4} }\)
Granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Granica
a)
\(\Lim_{x\to 0^-} (2-e^{\frac{1}{x} })=2-0=2\)
\(\Lim_{x\to 0^+} (2-e^{\frac{1}{x} })=2- \infty =- \infty\)
wniosek:\(\Lim_{x\to 0} (2-e^{\frac{1}{x} })\) - nie istnieje
\(\Lim_{x\to 0^-} (2-e^{\frac{1}{x} })=2-0=2\)
\(\Lim_{x\to 0^+} (2-e^{\frac{1}{x} })=2- \infty =- \infty\)
wniosek:\(\Lim_{x\to 0} (2-e^{\frac{1}{x} })\) - nie istnieje