Znaleźć granicę wielomianu w nieskończoności, tj.
Wskazówka: Oddzielnie rozważać n parzyste i nieparzyste.
Z góry dziękuję za pomoc!
Granica wielomianu w nieskończoności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(...= \Lim_{x\to \infty } x^n \left(1+ \frac{a_{n-1}}{x}+...+\frac{a_{1}}{x^{n-1}}+\frac{a_{0}}{x^n} \right) = \infty ^n \left(1+0+...+0+0 \right) = \infty\)
Podana wskazówka ma sens przy granicy w minus nieskończoności
\(...= \Lim_{x\to -\infty } x^n \left(1+ \frac{a_{n-1}}{x}+...+\frac{a_{1}}{x^{n-1}}+\frac{a_{0}}{x^n} \right) =(- \infty )^n \left(1+0+...+0+0 \right) = \begin{cases} \ \ \ \infty & \text{dla parzystych n} \\ -\infty & \text{dla nieparzystych n} \end{cases}\)
Podana wskazówka ma sens przy granicy w minus nieskończoności
\(...= \Lim_{x\to -\infty } x^n \left(1+ \frac{a_{n-1}}{x}+...+\frac{a_{1}}{x^{n-1}}+\frac{a_{0}}{x^n} \right) =(- \infty )^n \left(1+0+...+0+0 \right) = \begin{cases} \ \ \ \infty & \text{dla parzystych n} \\ -\infty & \text{dla nieparzystych n} \end{cases}\)