Oblicz pole |D| ograniczone parabola \(y^2=2x\) i prostą \(x+y-4=0\).
Narysuj i opisz ten obszar :
a) względem osi \(0x\),
b) względem osi \(0y\)
Oblicz pole |D| ograniczone parabola
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole |D| ograniczone parabola
\(D_1= \left\{x\in\rr: 0\le x \le 2\right\}\) oraz \(D_2= \left\{x\in\rr: 2\le x \le 8 \right\}\)
\(|D|= \int_{0}^{2} \left( \sqrt{2x}- \left(- \sqrt{2x} \right) \right)dx +\int_{2}^{8} \left( 4-x- \left(- \sqrt{2x} \right)\right)dx= 2\int_{0}^{2} \sqrt{2x}dx + \int_{2}^{8} \left(4-x+ \sqrt{2x} \right)dx=\\= \frac{16}{3}+ \frac{38}{3}=18\)
a) Obszar składa się z dwóch części \(|D|= \int_{0}^{2} \left( \sqrt{2x}- \left(- \sqrt{2x} \right) \right)dx +\int_{2}^{8} \left( 4-x- \left(- \sqrt{2x} \right)\right)dx= 2\int_{0}^{2} \sqrt{2x}dx + \int_{2}^{8} \left(4-x+ \sqrt{2x} \right)dx=\\= \frac{16}{3}+ \frac{38}{3}=18\)