Zbadać zbieżność całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Zbadać zbieżność całki

Post autor: lolipop692 »

Korzystając z definicji całki niewłaściwej zbadać zbieżność całki : \(\int_{0}^{+ \infty } e^{- \frac{x}{6}} dx\)
Podac interpretację geometryczną ww. całki.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a znasz Ty co to jest \(\int e^x dx\) ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

om całkę nieoznaczoną umiem policzyć \(-6e^{ \frac{-x}{6}}\) ale co dalej
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\displaystyle
\int_{0}^{+ \infty } e^{- \frac{x}{6}} dx= \left[ -6e^{- \frac{x}{6}} \right]_{0}^{+ \infty }= \Lim_{x\to \infty }-6e^{- \frac{x}{6}}+6=6\)

Znaczy zbieżna :)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

dziękuję, a interpretacja geometryczna?
ODPOWIEDZ