objętość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Szukana całka będzie postaci:
\(\int_{0}^{2}dx\int\int_Sdydz\), gdzie S jest kołem o środku w punkcje (0,x) i promieniu równym \(\frac{3}{(2x+1)^2}\) Po zastosowaniu współrzędnych biegunowych mamy:
\(\int_{0}^{2}dx\int_{0}^{2 \pi }d\phi \int_{0}^{\frac{3}{(2x+1)^2}} rdr\)
Dalej liczymy prostą całkę nieoznaczoną.
\(\int_{0}^{2}dx\int\int_Sdydz\), gdzie S jest kołem o środku w punkcje (0,x) i promieniu równym \(\frac{3}{(2x+1)^2}\) Po zastosowaniu współrzędnych biegunowych mamy:
\(\int_{0}^{2}dx\int_{0}^{2 \pi }d\phi \int_{0}^{\frac{3}{(2x+1)^2}} rdr\)
Dalej liczymy prostą całkę nieoznaczoną.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Albo tak:
\(\displaystyle V=\pi \int_{0}^{2} \frac{9}{(2x+1)^4} dx\)
a to się liczy dość łatwo (przez proste podstawienie) i , o ile się nie mylę, wychodzi \(\displaystyle V= \frac{186\pi}{125}\)
A tu materiał dydaktyczny do tego tematu https://www.youtube.com/watch?v=_wUNgYgmuk8
\(\displaystyle V=\pi \int_{0}^{2} \frac{9}{(2x+1)^4} dx\)
a to się liczy dość łatwo (przez proste podstawienie) i , o ile się nie mylę, wychodzi \(\displaystyle V= \frac{186\pi}{125}\)
A tu materiał dydaktyczny do tego tematu https://www.youtube.com/watch?v=_wUNgYgmuk8