Szeregi. Kryterium porównawcze

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zwinny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 27 sty 2019, 16:43
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Szeregi. Kryterium porównawcze

Post autor: zwinny »

Witam proszę o pomoc w szeregu 1/n(n+3)(n+6)
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Post autor: Młodociany całkowicz »

Szereg zbieżny,
\(n+3 > n, n+6 > n\)
A zatem \(\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{n(n+3)(n+6)} \le \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{n^3}\)
A ten szereg jest zbieżny.
ODPOWIEDZ