Znajdź taki punkt , aby płaszczyzna styczna do tej powierzch

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Znajdź taki punkt , aby płaszczyzna styczna do tej powierzch

Post autor: lolipop692 »

Na powierzchni \(z=y ln (1+x+y^2)\) Znajdź taki punkt , aby płaszczyzna styczna do tej powierzchni w tym punkcie była równoległa do płaszczyzny \(z-y ln 2 =0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\left[ y \frac{1}{1+x+y^2} ; \ln (1+x+y^2)+y \frac{2y}{1+x+y^2}, -1\right]= \left[ 0, \ln 2, -1\right]\)
\(\begin{cases} y \frac{1}{1+x+y^2}=0 \\ \ln (1+x+y^2)+y \frac{2y}{1+x+y^2}=\ln 2\end{cases} \So \begin{cases} y=0 \\ \ln (1+x)=\ln 2\end{cases}\)
\(P=( 1,0,0 )\)
ODPOWIEDZ