Zbadaj zbieżność i zbieżność bezwzględną szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność i zbieżność bezwzględną szeregu

Post autor: lolipop692 »

Zbadaj zbieżność i zbieżność bezwzględną szeregu \(\sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^n \frac{ \sqrt{n+1} }{n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie jest zbieżny bezwzględnie na podstawie kryterium porównawczego (\(\frac{ \sqrt{n+1} }{n} \ge \frac{1}{n}\))
Jest zbieżny warunkowo na podstawie kryterium Leibniza (\(\frac{ \sqrt{n+1} }{n} \ge \frac{ \sqrt{n+2} }{n+1}\))
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i zbieżność bezwzględną szeregu

Post autor: lolipop692 »

nie bardzo wiem jak udowodnić to kryterium Leibniza
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie sądzę żeby od Ciebie tego ktoś wymagał, ale jeśli tak , to jest na wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kryteria_ ... m_Leibniza (skopiuj link do paska poleceń).
ODPOWIEDZ