Napisz równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Napisz równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji

Post autor: alanowakk »

Napisz równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji \(f(x,y)=arc \sin ( \frac{1}{2} +x^2-y)\) w punkcje jego przecięcia z osia \(O_z\)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

proszę chociaż o podanie jakie współrzędne ma ten punkt przecięcia z osią Oz
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(z=f(0,0)=\arcsin \frac{1}{2} = \frac{ \pi }{6}\)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

czyli ten punkt przecięcia ma współrzędne (\(0,0, \frac{ \pi }{6} )\)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak.

Równanie płaszczyzny stycznej:
\(\frac{-2}{ \sqrt{3} }y-z+ \frac{ \pi }{6}=0\)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

super dzięki wielkie już wszystko jasne :)
ODPOWIEDZ