Zbadać zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: peresbmw »

Zbadać zbieżność szeregu \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n2^n+1}{n3^n+1}\)
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

A możesz mi rozpisać ? bo próbowałem ale nie chce mi coś ta granica wyjść
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ten Cauchy , to nie był dobry pomysł ale porównawcze zadziała :
\(\frac{n2^n+1}{n3^n+1}<\frac{n2^n}{n3^n}= \left( \frac{2}{3} \right) ^n\)
ODPOWIEDZ