Dziedzina i zbiór punktów nieciągłości funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dziedzina i zbiór punktów nieciągłości funkcji

Post autor: Janek9003 »

Oba zadania dla \(R^{2}\rightarrow R\)
1. Wyznacz dziedzinę funkcji
\(\sqrt{x\sin(y)}\)
2. Wyznacz zbiór punktów nieciągłości funkcji
\begin{cases}\frac{ln(1+x^{2}y^{2})}{y^{2}} & y \neq 0\\0 & y = 0\end{cases}
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i zbiór punktów nieciągłości funkcji

Post autor: radagast »

Janek9003 pisze: 2. Wyznacz zbiór punktów nieciągłości funkcji
\begin{cases}\frac{ln(1+x^{2}y^{2})}{y^{2}} & y \neq 0\\0 & y = 0\end{cases}
\(\Lim_{y\to 0} \frac{ln(1+x^{2}y^{2})}{y^{2}}=^H=\Lim_{y\to 0} \frac{ \frac{2x^2y}{1+x^{2}y^{2}} }{2y}=\Lim_{y\to 0} \frac{ x^2}{1+x^{2}y^{2}} =2x^2\)
Zatem cała prosta y=0 , z wyjątkiem punktu (0,0) jest złożona z punktów nieciągłości
ODPOWIEDZ