Wykaż że funkcja jest bijekcją

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zielony_z_matmy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2019, 08:30
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Wykaż że funkcja jest bijekcją

Post autor: zielony_z_matmy »

Wykazać, że funkcja jest bijekcją.
\(f: \rr ^2 \to \rr ^2, f(a,b)=(a^2,b)\)
Wyznaczyć funkcję odwrotną.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Coś chyba nie tak przepisałeś. Tak określona funkcja nie jest różnowartościowa:
\((1,1) \neq (-1,1) \wedge f(1,1)=(1,1)=f(-1,1)\)
zielony_z_matmy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2019, 08:30
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Wykaż że funkcja jest bijekcją

Post autor: zielony_z_matmy »

Dokładnie zadanie brzmi: Dane jest odwzorowanie \(f\). Sprawdź czy jest ono bijekcją. Jeśli tak wyznacz \(f^{-1}\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No, to zmienia postać rzeczy.
Nie jest i nie ma odwrotnego.
ODPOWIEDZ