Zbieżność calki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zbieżność calki

Post autor: kate84 »

\(\int_{0}^{4} \frac{3x}{ \sqrt{x} } dx\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zbieżność calki

Post autor: kerajs »

\(\int_{0}^{4} \frac{3x}{ \sqrt{x} } dx=\int_{0}^{4}3 \sqrt{x} dx=2x^{ \frac{3}{2} } |_{0}^{4} =8-0=8\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

A tutaj nie liczy się granicy z calki?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zbieżność calki

Post autor: kerajs »

Skoro się upierasz:
\(\int_{0}^{4} \frac{3x}{ \sqrt{x} } dx=\int_{0}^{4}3 \sqrt{x} dx=2x^{ \frac{3}{2} } |_{0^+}^{4} =8- \Lim_{x\to 0^+}2x^{ \frac{3}{2} } =8-0=8\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

A nie 16?????
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Sorry.
\(2 (\sqrt{4})^3=2(2)^3=16\)
ODPOWIEDZ