funkcja

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

funkcja

Post autor: LudwikM »

dana funkcja \(f(x)= \begin{cases} \frac{2-3x}{x+1} &gdy& x \neq -1 \\ k &gdy& x=-1 \end{cases}\) jest odwracalna gdy k=?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Funkcja f będzie odwracalna, jeśli będzie różnowartościowa.
\(\frac{2-3x}{x+1}=-3+ \frac{5}{x+1}\) co oznacza, że funkcja f nigdy nie przyjmuje wartości (-3), a wszystkie inne owszem.
Jeśli więc weźmiemy k=-3, to nie będzie na pewno powtórzenia jakiejś wartości, czyli funkcja f będzie różnowartościowa, a zatem ODWRACALNA.

Mam nadzieję, że to przydługie, ale prostymi słowami wyrażone wytłumaczenie, jest zrozumiałe i przekonywające.

Żeby było całkiem jasne, napiszę
  • Odpowiedź: \(k=-3\)
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Post autor: LudwikM »

dziękuję :)
ODPOWIEDZ