Oblicz pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Oblicz pole

Post autor: kate84 »

\(y=lnx\), \(y=x\) gdy \(x \in <1,e>\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{1}^{e}(x-\ln x)dx=...\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Cos mi nie wychodzi. Czy wynik to \(0,5e^2-1,5\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

Tak .
_______________
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Gdzie robię błąd? Obliczylam całke:
\(\frac{1}{2}x^2- \frac{1}{x}\) Tak?
I podstawilam: \(0,5e^2- \frac{1}{e} -0,5+1\)
Tak?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

Całkę z logarytmu musisz policzyć całkując przez części.
\(P= \int_{1}^{e}(x-\ln x)dx= \frac{1}{2}x^2-x\ln x +x|_{1}^{e}= (\frac{1}{2}e^2-e+e)-( \frac{1}{2}-0+1 )=\frac{1}{2}e^2-\frac{3}{2}\)
ODPOWIEDZ