Asymptoty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Asymptoty

Post autor: kate84 »

Wyznacz asymptoty:
\(f(x)= \frac{2x^2}{3-x}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: kerajs »

\(f(x)= \frac{2x^2}{3-x}=-2x-6- \frac{18}{x-3}\)
Asymptota pionowa obustronna x=3
Asymptota ukośna w obu nieskończonościach y=-2x-6
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Ale to mam na studia... nie trzeba granic obliczac?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Asymptoty

Post autor: radagast »

Trzeba, ale z tej postaci, którą Ci podał Kerajs - w pamięci :)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Ok obliczylam i wyszlo:) dzięki
ODPOWIEDZ