zadanie z ekstremum warunkowym funkcji 2 zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studenthtml
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2019, 09:02
Płeć:

zadanie z ekstremum warunkowym funkcji 2 zmiennych

Post autor: studenthtml »

oblicz ekstremum:
\(f(x,y)= \frac{1}{xy}\), \(\ \ \ x+y=2\)


Jest to zadanie które pojawiło się na moim egzaminie, wyszło mi P(1,1)-ekstremum minimum, ale okazało się że nie zdałem. Teraz nie wiem czy iść na dyżur bo mam dobrze czy jednak źle.
Proszę o pomoc ;)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: zadanie z ekstremum warunkowym funkcji 2 zmiennych

Post autor: kerajs »

studenthtml pisze: wyszło mi P(1,1)-ekstremum minimum,
Dobrze
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zadanie z ekstremum warunkowym funkcji 2 zmiennych

Post autor: radagast »

Nie zupełnie ..... Powinno być \(f_{min}=f(1,1)=1\) może o to chodzi.... Jeśli sprawdza komputer, to dla niego Twoja odpowiedź jest zła :(
ODPOWIEDZ