znajdź granicę funkcji
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{5cos(2x)}{sinx-cosx}\)
granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: granica
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{5 \cos(2x)} {\sin x-\cos x}=\Lim_{x\to \infty } \frac{5(\cos^2x-\sin^2x)}{\sin x-\cos x}=\Lim_{x\to \infty } -5(\cos x+\sin x)=\Lim_{x\to \infty } -5(\sin( \frac{ \pi}{2}-x) +\sin x)=\\enta pisze:znajdź granicę funkcji
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{5cos(2x)}{sinx-cosx}\)
\Lim_{x\to \infty } -5\sin \frac{ \pi}{4} \cos(\frac{ \pi}{4} - x)=\Lim_{x\to \infty } - 5 \sqrt{2} \cos(\frac{ \pi}{4} - x)\)
- nie istnieje
Na potwierdzenie obrazek:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{5 (cos^2x-sin^2x)}{-1(cosx-sinx)}= \frac{-5(cosx-sinx)(cosx+sinx)}{cosx-sinx}=-5(cosx+sinx)=-5 \cdot \sqrt{2}sin ( \frac{\pi}{4}+x )\)
\(sinx\neq cosx\)
Wykres funkcji(nawet bez uwzględnienia dziedziny) to sinusoida przesunięta o \(\frac{\pi}{4}\) w lewo,a dodatkowo wartości sin mnożone przez (-5)
dają zbiór wartości funkcji <-5;5>
Brak granicy.
\(sinx\neq cosx\)
Wykres funkcji(nawet bez uwzględnienia dziedziny) to sinusoida przesunięta o \(\frac{\pi}{4}\) w lewo,a dodatkowo wartości sin mnożone przez (-5)
dają zbiór wartości funkcji <-5;5>
Brak granicy.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.