\(\Lim_{x\to 0} sinx^{sinx}\)
Nie mam w ogóle pomysłu jak to zrobić
Granica funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Granica funkcji
\(\Lim_{x\to 0} \sin x^{\sin x}= \left[0^0\right]=\Lim_{x\to 0} e^{ \ln \sin x^{\sin x}}=\Lim_{x\to 0} e^{ \frac{\ln \sin x}{ \frac{1}{\sin x} } }=...\)
Teraz ułamek w wykładniku traktujesz de l'Hopitalem i dostajesz wynik ( czyli 1)
Teraz ułamek w wykładniku traktujesz de l'Hopitalem i dostajesz wynik ( czyli 1)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Pewnie chodzi o granicę:
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{n!-n^2}{n^n}=...\)
Użyję wzoru Stirlinga
\(...= \Lim_{n\to \infty } \frac{ (\frac{n}{e})^n \sqrt{2 \pi n} -n^2}{n^n}= \Lim_{n\to \infty } \frac{(\frac{1}{e})^n \sqrt{2 \pi n}- \frac{1}{n^{n-2}} }{1}=...\)
Na boku policz de l'Hopitelem \(\Lim_{n\to \infty } (\frac{1}{e})^n \sqrt{2 \pi n}\) (powinno wyjść 0)
Więc:
\(...=\Lim_{n\to \infty } \frac{(\frac{1}{e})^n \sqrt{2 \pi n}- \frac{1}{n^{n-2}} }{1}= \frac{0-0}{1}=0\)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{n!-n^2}{n^n}=...\)
Użyję wzoru Stirlinga
\(...= \Lim_{n\to \infty } \frac{ (\frac{n}{e})^n \sqrt{2 \pi n} -n^2}{n^n}= \Lim_{n\to \infty } \frac{(\frac{1}{e})^n \sqrt{2 \pi n}- \frac{1}{n^{n-2}} }{1}=...\)
Na boku policz de l'Hopitelem \(\Lim_{n\to \infty } (\frac{1}{e})^n \sqrt{2 \pi n}\) (powinno wyjść 0)
Więc:
\(...=\Lim_{n\to \infty } \frac{(\frac{1}{e})^n \sqrt{2 \pi n}- \frac{1}{n^{n-2}} }{1}= \frac{0-0}{1}=0\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
A czy nie prościej tak: \(\Lim_{n\to \infty } \frac{n!-n^2}{n^n}=\Lim_{n\to \infty } \frac{n!}{n^n}- \frac{n^2}{n^n}=0-0\)
Nie jest oczywiste, że \(\Lim_{n\to \infty } \frac{n!}{n^n}=0\)
wiec załączam filmik: https://www.youtube.com/watch?v=d62835jxd2s
Nie jest oczywiste, że \(\Lim_{n\to \infty } \frac{n!}{n^n}=0\)
wiec załączam filmik: https://www.youtube.com/watch?v=d62835jxd2s