Ciągłość funkcji- parametr a i b

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Syba1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 20 cze 2018, 19:34
Płeć:

Ciągłość funkcji- parametr a i b

Post autor: Syba1234 »

Wyznacz /o ile to możliwe/ wartości parametrów a i b, tak by funkcja była ciągła w
całej swojej dziedzinie:

Cała f(x)=

(a*e^2x-e^3x)/1+x dla x<0

a+bsinx+1 dla x=0

b+ ln(x+e^3) dla x>0
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji- parametr a i b

Post autor: eresh »

Syba1234 pisze:Wyznacz /o ile to możliwe/ wartości parametrów a i b, tak by funkcja była ciągła w
całej swojej dziedzinie:

Cała f(x)=

(a*e^2x-e^3x)/1+x dla x<0

a+bsinx+1 dla x=0

b+ ln(x+e^3) dla x>0

\(\Lim_{x\to 0^-}\frac{ae^{2x}-e^{3x}}{1+x}=\frac{a-1}{1}=a-1\\
\Lim_{x\to 0^+}(b+\ln (x+e^3)=b+\ln e^3=b+3\\
f(0)=a+1\)


\(a-1=a+1\\\)

równanie sprzeczne, funkcja nie będzie ciągła
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Syba1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 20 cze 2018, 19:34
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji- parametr a i b

Post autor: Syba1234 »

dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ