Obliczenie nietypowej granicy ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Figielek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 lut 2019, 13:48
Płeć:

Obliczenie nietypowej granicy ciągu

Post autor: Figielek »

Hej!
Natknąłem się ostatnio na granicę ciągu, której nie jestem w stanie rozwiązać, w związku z czym bardzo prosiłbym o pomoc :D

Granica jest następująca:lim n -> inf ((3/4)^n+4^n)^(1/n)

Z góry dzięki za pomoc, przepraszam za złe formatowanie, nie ogarniam tego edytora :p.
Figielek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 lut 2019, 13:48
Płeć:

Re: Obliczenie nietypowej granicy ciągu

Post autor: Figielek »

Domyślam się, że trzeba to w pewien sposób rozłożyć, ale nie wiem jak :/
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\Lim_{x\to \infty } \left( ( \frac{4}{3} )^n+4^n\right) ^{ \frac{1}{n} }=4 \Lim_{x\to \infty } \left( ( \frac{1}{3} )^n+1\right) ^{ \frac{1}{n} }=4 \Lim_{x\to \infty } \left( \frac{1}{3^n} +1\right) ^{ \frac{3^n}{n3^n} }=4e^{\Lim_{x\to \infty }\frac{1}{n3^n}}=4\)
ODPOWIEDZ