Oceń wzajemne położenie prostej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Oceń wzajemne położenie prostej

Post autor: enta »

Oceń wzajemne położenie prostej \(l: \begin{cases}x=1+t\\ y=-2t\\ z=3+3t \end{cases}\) i płaszczyzny \(3x+3y+z-6=0.\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jaki jest kąt między wektorem kierunkowym prostej a wektorem normalnym płaszczyzny ?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

nie mam pojęcia
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Sprawdź to iloczynem skalanym
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

nie bardzo wiem jak?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\left[1,-2,3 \right] \circ \left[ 3,3,1\right] =0\)
Jak widać te wektory są prostopadłe, więc prosta i płaszczyzna są ....?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wygląda na to, że ta prosta leży na tej płaszczyźnie ... jakaś pornografia :D
Wstawiając x=1+t, .... do równania płaszczyzny wychodzi 0=0.
ODPOWIEDZ