Wyznaczyć wymiary pudełka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Wyznaczyć wymiary pudełka

Post autor: alanowakk »

Wyznaczyć wymiary pudełka otwartego w kształcie walca o ustalonej objętości \(V=16^3,\) aby jego pole powierzchni całkowitej było minimalne
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\pi r^2H=16^3\)
wyznacz H i wstaw do wzoru na pole:
\(P=2\pi r(r+H)\)
następnie wyznacz minimum funkcji \(P(r)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ