Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Eklek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2019, 18:35
Płeć:

Całka

Post autor: Eklek »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki:
\int_{}^{} x^2 \cdot 3^xdx
Eklek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2019, 18:35
Płeć:

Post autor: Eklek »

całka x^2*3^xdx
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\int x^23^xdx= \begin{vmatrix} u=x^2&du=2xdx\\dv=3^xdx& v= \frac{3^x}{\ln3} \end{vmatrix}= \frac{x^23^x}{\ln3}- \frac{2}{\ln3}\int x3^xdx\)

\(\int x3^xdx\)- policz podobnym sposobem samodzielnie
ODPOWIEDZ