Pole pod krzywą

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wildus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 kwie 2015, 12:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pole pod krzywą

Post autor: wildus »

Cześć,

Mam problem z następującym zadaniem.

Oblicz pole między krzywą \(\frac{4}{x^2-4}\), a osią OX w przedziale x \(\subset <0;1>\).

Próbowałem to policzyć całką oznaczoną, jednak wychodzi wtedy ujemne pole.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Pole pod krzywą

Post autor: Panko »

Funkcja \(f(x)=\frac{4}{x^2-4}\) jest w tym przedziale ujemna czyli pole pod krzywą to \(\int_{0}^{1}- \frac{4}{x^2-4} dx\)
ODPOWIEDZ