całka wymierna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

całka wymierna

Post autor: zasadowy »

\(\int_{}^{} \frac{x^3}{x^3-27}\)
Prosze o pomoc, próbowałem sam ale nie wychodzi mi :/
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

A co sam zrobiłeś?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Post autor: zasadowy »

Podzieliłem licznik przez mianownik i po rozbiciu zacząłem szukać wielomianów A B i C. I na tym utknąłem bo nie wychodzą mi liczby które miałyby jakiś sens
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\int\frac{x^3-27+27}{x^3-27}dx=\int dx+\int\frac{27}{(x-3)(x^2+3x+9)}
\\
\frac{27}{(x-3)(x^2+3x+9)}=\frac{A}{x-3}+\frac{Bx+C}{x^2+3x+9}\)

do rozwiązania układ:
\(\begin{cases}A+B=0\\3A-3B+C=0\\9A-3C=27\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Re:

Post autor: zasadowy »

eresh pisze:\(\int\frac{x^3-27+27}{x^3-27}dx=\int dx+\int\frac{27}{(x-3)(x^2+3x+9)}
\\
\frac{27}{(x-3)(x^2+3x+9)}=\frac{A}{x-3}+\frac{Bx+C}{x^2+3x+9}\)

do rozwiązania układ:
\(\begin{cases}A+B=0\\3A-3B+C=0\\9A-3C=27\end{cases}\)

Teraz już wszystko jasne. Dziękuje bardzo za pomoc
Mam tylko jedno pytanie. Czy zamiast odejmowania i dodawania 27 można było podzielić wielomiany (licznik przez mianownik) ? Wydaje mi się że wyszło by na to samo
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Z dzielenia otrzymasz \(1+ \frac{27}{x^3-27}=...\)
I tak musisz zrobić rozkład na ułamki proste...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: eresh »

zasadowy pisze:
eresh pisze:\(\int\frac{x^3-27+27}{x^3-27}dx=\int dx+\int\frac{27}{(x-3)(x^2+3x+9)}
\\
\frac{27}{(x-3)(x^2+3x+9)}=\frac{A}{x-3}+\frac{Bx+C}{x^2+3x+9}\)

do rozwiązania układ:
\(\begin{cases}A+B=0\\3A-3B+C=0\\9A-3C=27\end{cases}\)

Teraz już wszystko jasne. Dziękuje bardzo za pomoc
Mam tylko jedno pytanie. Czy zamiast odejmowania i dodawania 27 można było podzielić wielomiany (licznik przez mianownik) ? Wydaje mi się że wyszło by na to samo
Wyszłoby to samo :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

zasadowy ma swoje zasady :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ