Oblicz poniższe całki
a)\(\int_{0}^{1} xlnxdx\)
b) \(\int \frac{x+1}{x^{2}-2x+2}dx\)
Całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Najpierw policzę całkę nieoznaczoną - przez części.
\(\int x\ln x dx= \begin{vmatrix}u=\ln x & du= \frac{dx}{x} \\dv=x dx & v= \frac{1}{2}x^2 \end{vmatrix}= \frac{1}{2}x^2\ln x- \frac{1}{2}\int x dx=\frac{1}{2}x^2\ln x- \frac{1}{4}x^2\)
Ponieważ logarytm zera nie istnieje, więc
\(\int_{0}^{1}x\ln x dx= \Lim_{c\to 0^+} \int_{c}^{1}x\ln x dx= \Lim_{c\to 0^+} \left[ \left( \frac{1}{2}1^2 \cdot \ln 1- \frac{1}{4} \cdot 1^2 \right) - \left(\frac{1}{2}c^2\ln c- \frac{1}{4}c^2 \right)\right]= \Lim_{c\to 0^+} \left( - \frac{1}{4}- \frac{1}{2}c^2\ln c \right)\)
Ponieważ \(\Lim_{c\to 0^+ } c^2\ln c =0\) ( z de l'Hospitala), to \(\int_{0}^{1}x\ln x dx=- \frac{1}{4}\)
\(\int x\ln x dx= \begin{vmatrix}u=\ln x & du= \frac{dx}{x} \\dv=x dx & v= \frac{1}{2}x^2 \end{vmatrix}= \frac{1}{2}x^2\ln x- \frac{1}{2}\int x dx=\frac{1}{2}x^2\ln x- \frac{1}{4}x^2\)
Ponieważ logarytm zera nie istnieje, więc
\(\int_{0}^{1}x\ln x dx= \Lim_{c\to 0^+} \int_{c}^{1}x\ln x dx= \Lim_{c\to 0^+} \left[ \left( \frac{1}{2}1^2 \cdot \ln 1- \frac{1}{4} \cdot 1^2 \right) - \left(\frac{1}{2}c^2\ln c- \frac{1}{4}c^2 \right)\right]= \Lim_{c\to 0^+} \left( - \frac{1}{4}- \frac{1}{2}c^2\ln c \right)\)
Ponieważ \(\Lim_{c\to 0^+ } c^2\ln c =0\) ( z de l'Hospitala), to \(\int_{0}^{1}x\ln x dx=- \frac{1}{4}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Całki
\(\int\frac{x+1}{x^2-2x+2}dx=\frac{1}{2}\int\frac{2x-2+4}{x^2-2x+2}dx=\frac{1}{2}\int\frac{2x-2}{x^2-2x}dx+2\int\frac{dx}{(x-1)^2+1}=\frac{1}{2}\ln|x^2-2x+2|+2\arctg(x-1)+C\)maarcin23 pisze:Oblicz poniższe całki
b) \(\int \frac{x+1}{x^{2}-2x+2}dx\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę