Calka trygonometryczna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dandon223
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 sty 2018, 19:55
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Calka trygonometryczna

Post autor: dandon223 »

\(\int_{}^{} \frac{ \sin x*dx}{ \cos x* \sqrt{1+ \sin ^2x} }\) Zastosowalem podstawienie sinx = 2t/(1+t^2) . cosx = (1-t^2)/(1+t^2) oraz dx = 2/(1+t^2)dt ale potem zrobila mi sie wartosc bezwzgledna i nie wiem co z nia zrobic.

\(4 \int_{}^{} \frac{t}{(1-t^2)*|t^2-1|}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

dandon223 pisze:\(\int_{}^{} \frac{ \sin x*dx}{ \cos x* \sqrt{1+ \sin ^2x} }\) Zastosowalem podstawienie sinx = 2t/(1+t^2) . cosx = (1-t^2)/(1+t^2) oraz dx = 2/(1+t^2)dt ale potem zrobila mi sie wartosc bezwzgledna i nie wiem co z nia zrobic.

\(4 \int_{}^{} \frac{t}{(1-t^2)*|t^2-1|}\)
\(\int\frac{2t(t^2+1)}{(1+t^2)(1-t^2)\cdot\sqrt{1+\frac{4t^2}{(t^2+1)^2}} }\cdot\frac{2dt}{1+t^2}=\int\frac{4tdt}{(1+t^2)(1-t^2)\cdot\frac{\sqrt{t^4+6t^2+1}}{t^2+1}}=\int\frac{4tdt}{(1-t^2)\sqrt{t^4+6t^2+1}}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ