Wyznacz asymptoty funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\\
\Lim_{x\to 0^+}f(x)=...\\
\Lim_{x\to 0^-}f(x)=...\)
jeśli wyjdą granice niewłaściwe to mamy asymptoty pionowe
\(\Lim_{x\to \pm\infty}\frac{f(x)}{x}=a\)
jeśli wyjdzie granica właściwa to liczysz granicę:
\(\Lim_{x\to\pm\infty}(f(x)-ax)=b\)
jeśli ta też będzie skończona to mamy asymptotę ukośną \(y=ax+b\)
\Lim_{x\to 0^+}f(x)=...\\
\Lim_{x\to 0^-}f(x)=...\)
jeśli wyjdą granice niewłaściwe to mamy asymptoty pionowe
\(\Lim_{x\to \pm\infty}\frac{f(x)}{x}=a\)
jeśli wyjdzie granica właściwa to liczysz granicę:
\(\Lim_{x\to\pm\infty}(f(x)-ax)=b\)
jeśli ta też będzie skończona to mamy asymptotę ukośną \(y=ax+b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę