Granica funkcji w nieskończoności

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 sty 2019, 17:38
Płeć:

Granica funkcji w nieskończoności

Post autor: martka »

Cześć! Nie mam kompletnie pomysłu jak wziąć się za liczenie tej granicy:
\(\Lim_{x\to \infty } x arcctgx - x\)
Próbowałam sprowadzić do de l'Hospitala, ale nie mam [0/0] ani \([\infty/\infty]\)
Będę wdzięczna za pomoc :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji w nieskończoności

Post autor: eresh »

martka pisze:Cześć! Nie mam kompletnie pomysłu jak wziąć się za liczenie tej granicy:
\(\Lim_{x\to \infty } x arcctgx - x\)
Próbowałam sprowadzić do de l'Hospitala, ale nie mam [0/0] ani \([\infty/\infty]\)
Będę wdzięczna za pomoc :)
\(\Lim_{x\to\infty}x(\arcctg x-1)=\infty\cdot (0-1)=-\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ