[Dowód] Twierdzenie o arytmetyce granic

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vb_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2018, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

[Dowód] Twierdzenie o arytmetyce granic

Post autor: vb_ »

Szukam dowodu twierdzenia o arytmetyce granic, a szczególnie własności \(1^\star.\)
Jeżeli ciągi \(a_n,b_n\) są zbieżne oraz
\(\lim_{n \rightarrow \infty}a_n = a, \lim_{n \rightarrow \infty}b_n = b\)
to:
\(1^\star. \lim_{n \rightarrow \infty}(a_n + b_n) = a +b\)
___
cziluj bajere wariacie
\(A^{*}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: [Dowód] Twierdzenie o arytmetyce granic

Post autor: eresh »

vb_ pisze:Szukam dowodu twierdzenia o arytmetyce granic, a szczególnie własności \(1^\star.\)
Jeżeli ciągi \(a_n,b_n\) są zbieżne oraz
\(\lim_{n \rightarrow \infty}a_n = a, \lim_{n \rightarrow \infty}b_n = b\)
to:
\(1^\star. \lim_{n \rightarrow \infty}(a_n + b_n) = a +b\)

\(\Lim_{n\to\infty}a_n=a \iff \forall_{\epsilon>0}\exists_{\delta}\forall_{n\in\mathbb{N}}\;n>\delta\So |a_n-a|<\frac{\epsilon}{2}\\
\Lim_{n\to\infty}b_n=b \iff \forall_{\epsilon>0}\exists_{\delta}\forall_{n\in\mathbb{N}}\;n>\delta\So |b_n-b|<\frac{\epsilon}{2}\\
|a_n+b_n-(a+b)|=|a_n-a+b_n-b|\leq |a_n-a|+|b_n-b|<\frac{\epsilon}{2}+\frac{\epsilon}{2}\\
|a_n+b_n-(a+b)|<\epsilon\)

czyli dla każdego \(\epsilon\) znajdziemy \(\delta\), takie że dla każdego \(n>\delta\) prawdziwa jest nierówność \(|a_n+b_n-(a+b)|<\epsilon\), a to oznacza, że \(\Lim_{n\to\infty}(a_n+b_n)=a+b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Słabo szukasz. Dowodów jest full w podręcznikach i w necie. Popatrz TUTAJ
ODPOWIEDZ