Sprawdź zbieżność szeregu za pomocą kryteriów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NsakeR
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2019, 23:10
Płeć:

Sprawdź zbieżność szeregu za pomocą kryteriów

Post autor: NsakeR »

Sprawdź czy szereg jest zbieżny \(\sum\frac{\ln n}{2^n}\)
Do tej pory było kryterium, Cauchy'ego, d'Alamberta, porównawncze, ilorazowe, Raabe'go i Leibniza.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

kryterium Cauchy'ego
\(\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{\ln n}{2^n}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{1}{2}\sqrt[n]{\ln n}=\frac{1}{2}<1\)
ciąg jest zbieżny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ