Obliczanie całek.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Obliczanie całek.

Post autor: Karp_1_ »

Witam. Proszę o pomoc w przykładzie, nad którym siedzę już dluższy czas.
Całka arctg(2x)dx i sprawdzić przeprowadzone obliczenia.
Błagam.

Całka nie w latex bo jest nieoznaczona .
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Obliczanie całek.

Post autor: eresh »

\(\int \arctg 2xdx= \begin{bmatrix}u(x)=\arctg 2x&u'(x)=\frac{2}{1+4x^2}\\v'(x)=1&v(x)=x \end{bmatrix}=x\arctg 2x-2\int\frac{x}{1+4x^2}= \begin{bmatrix} 1+4x^2=t\So xdx=\frac{1}{8}dt\end{bmatrix} =\\=x\arctg 2x-\frac{1}{4}\int\frac{dt}{t}=x\arctg 2x-\frac{1}{4}\ln|t|+C=x\arctg 2x-\frac{1}{4}\ln(1+4x^2)+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Re: Obliczanie całek.

Post autor: Karp_1_ »

Dziękuję! A mógłbyś obliczyć do końca bo nie wiem jak obliczyc całkę 1/4 dt/t??
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

Aa okey jest wszystko nie wyswietlilo mi sie jeszxcze raz dziekuje!
ODPOWIEDZ