Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych

Post autor: peresbmw »

Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych , wyznacz sumę
\(\sum_{h=1}^{ \infty } \frac{4^n+6^1+8^n}{12^n}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

policz sumy
\(\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{4}{12})^n=\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{1}{3})^n\\
\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{6}{12})^n=\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{1}{2})^n\\
\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{8}{12})^n=\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{2}{3})^n\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych

Post autor: peresbmw »

nie bardzo wiem jak
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

skorzystaj ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych

Post autor: peresbmw »

1/2
1
2
?
tak ich sumy wyszły ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych

Post autor: eresh »

peresbmw pisze:1/2
1
2
?
tak ich sumy wyszły ?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

i wystarczy je teraz tylko dodać i koniec?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Korzystając z twierdzenia o sumie szeregów zbieżnych

Post autor: eresh »

dokładnie tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

super dzięki :)
ODPOWIEDZ