całki podwójne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bartek24
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 gru 2018, 11:23

całki podwójne

Post autor: Bartek24 »

siemka, mam problem z zadaniem obliczenia całki podwójnej po wskazanym obszarze D, przykład wygląda następująco:
całka podwójna dxdy/(x+1)^2 obszar D : x+y=0 ; y^2=x;
Prosiłbym o pomoc :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: całki podwójne

Post autor: panb »

onorm.jpg
onorm.jpg (51.58 KiB) Przejrzano 883 razy
na wykresie zaznaczyłem obszar normalny. Punkty wspólne trzeba oczywiście analitycznie policzyć, ale to proste.
\(\iint_D \frac{dxdy}{(x+1)^2}= \int_{0}^{1} \frac{1}{(x+1)^2} \left( \int_{-\sqrt x}^{-x}dy \right) dx= \int_{0}^{1} \frac{\sqrt x -x }{(x+1)^2}dx\)
Czy dalej dasz radę?
  • Odp.: \(\iint_D \frac{dxdy}{(x+1)^2}= \frac{\pi}{4}-\ln2\)
ODPOWIEDZ