Oblicz pole powierzchni bocznej bryły obrotowej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Oblicz pole powierzchni bocznej bryły obrotowej

Post autor: alanowakk »

Witam,
jak to ugryźć?


Oblicz pole powierzchni bocznej bryły obrotowej powstałej przez obrót linii dookoła osi Ox
\(y=x-3\)
\(y=2\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, 20:55 przez alanowakk, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole powierzchni bocznej bryły obrotowej

Post autor: radagast »

To jest zadanie gimnazjalne. Należy jeszcze te obracane linie ograniczyć.
to oczywiście będzie walec z wydrążonym wewnątrz mniejszym walcem. Potrzebujemy tylko ich wysokości (na razie są nieskończenie wysokie)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

źle przepisałam powinno być y=x-3,
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

to jak teraz powinno to być?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole powierzchni bocznej bryły obrotowej

Post autor: radagast »

Zadanie jeszcze wymaga uzupełnienia. Podana powierzchnia nie jest ograniczona.
ODPOWIEDZ