objętość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

objętość

Post autor: enta »

obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu wokół osi OX figury ograniczonej krzywą y=sinx i prostą \(y=2x/ \pi\) \((0 \le x \le \pi /2)\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(V= \pi \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \left( \sin ^2x- \frac{4x^2}{ \pi ^2} \right)dx=\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(V=\pi\int_0^{\frac{\pi}{2}}[\sin^2x-(\frac{2x}{\pi})^2]dx\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

to które jest poprawne?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

enta pisze:to które jest poprawne?
popatrz jaką masz prostą w treści zadania i porównaj z podanymi odpowiedziami ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ