rozwiąż całkę w dziedzinie zespolonej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

rozwiąż całkę w dziedzinie zespolonej

Post autor: takamatematyka »

\(\int_{0}^{1} \frac{t}{it+1}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\int_0^1\frac{tdt}{it+1}=\int_0^1\frac{t(1-it)}{(it+1)(1-it)}dt=\int_0^1\frac{t-it^2}{t^2+1}dt=\int_0^1\frac{tdt}{t^2+1}-i\int_0^1\frac{t^2dt}{t^2+1}=...\)
dalej już chyba sobie poradzisz
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ